Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Nowa numeracja pilkarskich lig od sezonu 2008/09
Author Message
Stefan
Moderator

Posted:    Nowa numeracja piłkarskich lig od sezonu 2008/09 [ !!! ]

PZPN zamierza zmienic nazwy klasom rozgrywkowym:

Ekstraklasa - obecna Ekstraklasa (I liga)
nowa I Liga - to obecna II liga
II liga - to dotychczasowa III liga
III liga - to obecna IV liga

Tylko po co to zamieszanie, chyba tylko po to żeby częśc klubów [b]pozornie[/b] uchronic przed spadkiem a częsc przeniesc o dwie klasy w górę ;)

chlopczyk
Przyjeżdża na zakupy

Posted:     [ !!! ]

po to, żeby to wszystko było zbliżone do profesjonalizmu. W Anglii też jest Premiership czyli I liga i Championship nazywany I ligą, a w rzecywistości jest II ligą.
Chodzi też o to, żeby była oficjalna nazwa Ekstraklasa, co ma przyciągnąć ewentualnych sponsorów.
Pisanie głupot o pozronym chronieniu kogokolwiek przed spadkiem jest idiotyczne, bo te zmiany były już planowane od dłuższego czasu.

Stefan
Moderator

[b]chlopczyk[/b]u, na końcu posta postawiłem ;) więc ostatnie zdanie nie było "serio" (czytaj do końca), a stwierdzenie [b]"nie spadamy dzięki tym zmianom" nie jest mojego autorstwa [/b](słyszałem je wczoraj w magazynie sportowym po ŁWD) dlatego właśnie wstawiłem taki komentarz w formie żartu.
Możesz podzielić się wiedzą [b]chlopczyk[/b]u i odpowiedzieć na pytanie: zmieniają tylko nazwy czy zmieni się jeszcze coś (np; organizacyjnie)? - jeżeli jest to możliwe podaj źródło informacji.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2008-06-12, 15:56[/i] ][/size]
[b]"Reformę" polskiej piłki nożnej i PZPN powinno się chyba zacząć od czegoś innego tzn (przykładowo) wyeliminowaniu burd na stadionach i korupcji itp a nie od kosmetycznych "niby zmian" nazw lig[/b] - ale lepiej zająć się czymś banalnie łatwym do zrobienia.

hiszpan
Wieluniaczek
KiKo

Nalezy zadac sobie pytanie jaki jest sens tych zmian i kto na nich skorzysta? Zgadzam sie z osobami, ktore twierdza ze zmiany nie przyniosa niczego dobrego, a wrecz przeciwnie. Poziom pilki noznej w naszym kraju od tego sie na pewno nie zwiekszy :!: Wszystko byloby Ok. gdyby nasza centrala (PZPN) zmienila tylko nazwy lig (takie niby jest zalozenie..), a nie nielogicznie przemeblowywala zespoly pomiedzy ligami w sposob idiotyczny i chamski. Mysle, ze PZPN jeszcze sam nie wie, co dokladnie chce zrobic i dlatego wychodza z tego niezle "jaja" typu: (http://www.jagiellonia.pl/artykul.php?id=2607). Pilkarze nie wiedza, czy moga juz jechac na wakacje, czy jeszcze ostro trenowac przed meczami "o wszystko".
Byla afera Szczakowianki i Switu, byla afera lapowkarska sedziow (wlasciwie to jeszcze trwa), a teraz mamy reorganizacje..

chlopczyk
Przyjeżdża na zakupy

Zmiany reorganizacyjne obejmą prawie wszystkie kluby w Polsce, przynajmniej te do 5. ligi. Bo nastąpi zmiana nazwy rozgrywek I i II ligi, a przy okazji reorganiacji kluby z III ligi mogą się znaleźć w II i nawet o ile pamiętam regulaminów podawanych w trakcie sezonu zwycięzca IV ligi mógł grać w II (teraz nie bardzo wiem jak się to wszystko pokończyło).
Mają powstać nowe III, IV i V ligi, bardziej scentralizowane i połączone grupy.
Zainteresuje się tym tematem i poszukam pewnych i sprawdzonych informaji na ten temat.
Ale odnosząc to na nasz region, to bodajże zwycięzca sieradzkiej okręgówki, czyli obecnej V ligi ma mieć możliwość grania baraży nawet o III ligę, a 2 lub 3 pozostałe zespoły awansują do nowej IV ligi, która ma być chyba połączona z mazowiecką o ile cos mi dobrze świta (obecna IV liga zrzeszała tylko zespoły z woj. łódzkiego).

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: