Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Dieta poswiateczna
Author Message
mario's
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Posted:    Dieta poświąteczna [ !!! ]

[b]Dieta-pokuta po świątecznym obżarstwie, która nie tylko pozwala na stracenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie ale i na oczyszczenie i odciążenie zmęczonego trawieniem tłustych potraw organizmu.[/b]
Podstawą naszej diety tygodnia jest zupa, którą możecie jeść w dowolnych ilościach.

Aby ją przyrządzić potrzebujecie:

1 główkę kapusty,
6 dużych cebul,
2 zielone papryki,
2 puszki pomidorów, lub 1 puszkę przecieru pomidorowego
gałązkę selera naciowego.

Warzywa należy dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Dodać kostkę rosołową z kurczaka oraz sól i pieprz do smaku. Zupę można jeść na ciepło i na zimno albo zmiksowaną - jak kto woli i to w nieograniczonych ilościach, za to dokładnie trzeba przestrzegać ilości innych pokarmów przedstawionych w naszym jadłospisie. Ponadto w czasie stosowania tej diety należy zapomnieć o chlebie i napojach gazowanych (nawet typu light).
Dieta ta jest wskazana tylko dla ludzi dorosłych i zdrowych i nie powinno się jej stosować dłużej niż tydzień bez porozumienia z lekarzem.
Przynosi ona szybkie efekty, ale często wywołuje efekt jo-jo, dlatego po jej zakończeniu warto przejść na dietę 1000 kalorii.
W czasie jej stosowania należy koniecznie pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów płynów dziennie.

[b]Plan diety[/b]

[u]1 Dzień[/u]

I Śniadanie 305 kcal
Kanapka z dwóch kromek chleba pełnoziarnistego, posmarowanego dwiema łyżeczkami niskokalorycznej margaryny, 50 g powideł śliwkowych, bawarka na mleku 0% (100 ml), bez cukru.

II Śniadanie 115 kcal
Jogurt morelowy 1,5% (150 ml) i jeden biszkopcik.

Obiad 440 kcal
Talerz zupy pomidorowej (z własnego przecieru pomidorowego) z makaronem (250 ml), schab gotowany w warzywach (150 g), ziemniaki gotowane (150 g), grzybki marynowane (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Podwieczorek 121 kcal
Galaretka wiśniowa (150 g).

Kolacja 250 kcal
Dwa naleśniki z przecierem jabłkowym, szklanka herbaty bez cukru.

[u]2 Dzień[/u]

I Śniadanie 299 kcal
Koktajl z jogurtu naturalnego bez cukru (150 ml) z jagodami mrożonymi lub ze słoiczka (150 g), kromka chleba żytniego, posmarowana łyżeczką margaryny niskokalorycznej, z plasterkiem szynki z indyka (30 g), liściem sałaty, papryka zielona (100 g).

II Śniadanie 113 kcal
Jabłko pieczone (200 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Obiad 443 kcal
Pierogi z truskawkami mrożonymi, polane jogurtem naturalnym bez cukru (50 ml), szklanka herbaty z róży, bez cukru.

Podwieczorek 110 kcal
Kisiel porzeczkowy (150 ml) i jeden sucharek bez cukru.

Kolacja 234 kcal
Ryba gotowana w warzywach, kromka chleba sitkowego, posmarowana 1/2 łyżeczki margaryny niskokalorycznej, szklanka herbaty bez cukru z sokiem malinowym.

[u]3 Dzień[/u]

I Śniadanie 291 kcal
Omlet z jednego jajka, posmarowany dwiema łyżkami powideł truskawkowych, szklanka kawy zbożowej bez cukru, z mlekiem 0% (100 ml).

II Śniadanie 108 kcal
Kawałek ciasta drożdżowego (30 g) i szklanka herbaty bez cukru z sokiem z czarnego bzu.

Obiad 420 kcal
Talerz zupy jarzynowej z ziemniakami (250 ml), pierś indyka gotowana w warzywach, ryż pełnoziarnisty (50 g - waga przed ugotowaniem), dynia konserwowana (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 117 kcal
Budyń z sokiem malinowym (180 ml).

Kolacja 230 kcal
Warzywa duszone, szklanka herbaty bez cukru z sokiem z czarnych porzeczek.

[b]Przepisy[/b]

[u]Pierogi z truskawkami[/u]
80 g mąki pszennej,
1/2 jajka,
1 łyżeczka oleju,
100 g truskawek mrożonych,
woda
Z mąki, wody, jajka i oleju zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć koła, napełnić truskawkami i zlepić rogi. Wrzucić na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

[u]Ryba gotowana w warzywach[/u]
200 g fileta z morszczuka lub mintaja,
100 g włoszczyzny bez kapusty,
natka,
gorąca woda
Filet zalać małą ilością gorącej wody i gotować pod przykryciem. Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce i dodać pod koniec gotowania do ryby. Gdy warzywa i ryba będą miękkie, ułożyć na talerzu i posypać zieleniną.

[u]Pierś indyka gotowana w warzywach[/u]
150 g piersi z indyka bez skóry,
100 g włoszczyzny bez kapusty,
sól,
majeranek
Mięso opłukać i ugotować. Włoszczyznę umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, ugotować i dodać do piersi z indyka, doprawić.

[u]Warzywa duszone[/u]
po 100 g cukinii, bakłażana, pomidora, cebuli, papryki czerwonej i fasolki szparagowej,
1 łyżeczka oleju,
sól, pieprz
Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę, doprawić i dusić na oleju.

AnnBlue
Mieszka pod Wieluniem

Posted:     [ !!! ]

Dzięki mario's ;) na pewno się przyda taka dietka po świetach :D
Rybka w warzywach...mniammm... :)

riszir
Dojeżdża PKSem

[quote="AnnBlue"]na pewno się przyda taka dietka po świetach[/quote]
Nasuwa mi się pytanie czy ją wytrzymasz? Dieta 1000cal z reguły nie prowadzi do utraty tłuszczyku tylko tkanki mięśniowej. Napewno zrzucimy kilka kilo i to w dość szybkim czasie... ale jakim kosztem. Szkoda że nie podałeś mario`s zapotrzebowania na B, W, i T w gramach. Dla mnie dieta do kosza za dużo jest węglowodanów dostarczanych organizmowi na wieczór a za mało białka w porze obiadu...
Dla osób które chciałyby wypróbować tą diete mała rada... jeśli dopada Was głód sięgajcie po suszone owoce... ale w małych ilościach... można też oszukiwać swój organizm a mianowicie wypijając 2 szklanki wody przed posiłkiem utrzymujemy właściwy poziom nawodnienia. Wtedy nasz organizm będzie odczuwał sytość dzięki czemu zjemy mniej...

glizda
Moderator
diablica

A mnie dieta jest niepotrzebna :grin: przytyłam przez święta tylko pół kilo ;)

Dziś już byłam w pracy więc pewnie zrzuciłam ten nadmiar :lol:

Paulina
Ma stragan na targu

Ja tez nie przytylam bo sie nie obżeram jak świnka :D tylko jem jak człowiek ;)

Lesiu
Wieluniaczek

Bo grunt to jeść to co sie lubi, ale nie w nadmiernych ilościach. :)

riszir
Dojeżdża PKSem

A ja lubie raz w roku doładować do pieca :) i potem samemu wypocić ten tłuszczyk ... tak nawiasem żeby spalić 1kg tłuszczu trzeba się pozbyc 9000cal :D

Tina
Dojeżdża PKSem

ja też coś tam przytyłam ale sie tym nie przejmuję, jednodniowa głodówka dla oczyszczenia organizmu, dużo wody niegazowanej i zaraz lżej...

Karzełek

Najlepiej na siłownię, a nie głodować :D :D

Basia
Wieluniaczek
Dwa oblicza ]:-)

ja z tym też nie mam problemów, jem z umiarem.. diety nie musze stosowac i raczej nie bede musiala :roll:

Tina
Dojeżdża PKSem

[b]Karzełek[/b], siłownia swoją drogą ( ćwiczyć trzeba zawsze, dla dobrej formy, nie tylko po światecznym obżarstwie) a głodówka jest na oczyszczenie organizmu...

hasta

hmmm ja nie mam żadnych poświątecznych problemów... chyba nawet schudłam bo jak dzisiaj założyłam pierścionek to cały czas mi spadał :roll: :roll: :roll:

a idealny sposób na zrzucenie wagi: stres i problemy :wink:

Karzełek

Dokładnie [b]Tina[/b], i co do siłowni, i co do głodówki. Jeden dzień na samej wodzie jest naprawdę zdrowy dla organizmu, szczególnie po okresie obżarstwa. A siłownia w doskonały sposób pozwala utrzymać formę (nie koniecznie kondycję) i pozwala przy okazji odreagować :)

[quote="hasta"]chyba nawet schudłam bo jak dzisiaj założyłam pierścionek to cały czas mi spadał[/quote]

Ja słyszałem, że aby ocenić czy się przytyło czy też nie, ludzie się mierzą w pasie, czy też ważą na wadze, ale tej metody nie znałem :P :P

Pszczółka
Przyjeżdża na zakupy

mnie dieta nie obowiązuje.jadłam wszystko ale z umiarem a dodatkowo dbam o kondycje na co dzień :grin:

Panciatka
Dojeżdża PKSem
I can't hear you

[quote="Lesiu"]Bo grunt to jeść to co sie lubi,[/quote]

to samo powiedziała niedawno moja ciocia i co ciekawe pracując w szpitalu dodała jeszcze :
gdy jemy to na co mamy ochote i co ubimy - nie przytyjemy...potwiedzone prfesora AM;)

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-12-29, 04:21[/i] ][/size]
[quote="Lesiu"]Bo grunt to jeść to co sie lubi,[/quote]

to samo powiedziała niedawno moja ciocia i co ciekawe pracując w szpitalu dodała jeszcze :
gdy jemy to na co mamy ochote i co lubimy - nie przytyjemy...potwiedzone przez profesora AM;)

miko 005
WIELUNIAK

Jedzenie i zbędne kilogramy, to odwieczny mój dylemat. A okres poświąteczny trzeba wręcz zaliczyć do mega problemów :oops: ,a skuteczna metoda na trzymanie dobrej diety, która pomoże mnie i może innym jest w zasadzie bardzo prosta. :!: :!: :!:

-[b]Zaspawać drzwi od lodówki, ewentualnie solidne łańcuchy i kłódka że hej.[/b] :twisted:

A tak poważniej mówiąc, to tylko silna wola pozwoli odpocząć naszym organizmom po rozpuście jedzenia w święta. Jak ktoś wcześniej napisał, jeden dzień bez jedzenia nikomu nie zaszkodzi.
Mądrze powiedziane, teraz trzeba to jeszcze zrealizować. :D

Życzę powodzenia, sobie i wszystkim, którzy tego potrzebują. ;)

glizda
Moderator
diablica

[quote="hasta"]a idealny sposób na zrzucenie wagi: stres i problemy [/quote]

Oj, zebyś [b]hasta [/b] wiedziala, ze to dieta cud.Ja od wczoraj taką mam :sad:

hasta

[quote="glizda"]Oj, zebyś hasta wiedziala, ze to dieta cud.Ja od wczoraj taką mam [/quote]

ja mam taką od 3 miesięcy i coś czuję że prędko się nie skończy :wink: rodzinka się wystraszyła jak przyjechała na święta... o anoreksje mnie posądzają :twisted:

kami1227
Przejeżdżał przez Wieluń

[quote]o anoreksje mnie posądzają Twisted Evil
[/quote]
dokładnie! na czasie z chorobami być cywilizacyjnymi wypada... :D
(wyszło mi jak bym tym małym zielonym uszatym z gwiezdnych wojen (joda? yoda?) była ;) )

Magduś
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007

[quote="glizda"][quote="hasta"]a idealny sposób na zrzucenie wagi: stres i problemy [/quote]
Oj, zebyś [b]hasta [/b] wiedziala, ze to dieta cud.Ja od wczoraj taką mam :sad:[/quote]

O, a ja mam tak, że w stresie właśnie jem, ile wlezie. :mrgreen:

hasta

[quote="Magduś"]O, a ja mam tak, że w stresie właśnie jem, ile wlezie[/quote]

hmmm ale tu chodzi o długotrwały stres... pod wpływem wydzielania adrenaliny i noradrenaliny (tzw. hormonów stresu) nastepuje spadek motoryki żołądka, perystaltyki jelit i spadek wydzielania gruczołów trawiennych więc się nie je i chudnie :P

Karzełek

[quote="hasta"]a idealny sposób na zrzucenie wagi: stres i problemy[/quote]

Tak, a przy okazji można dostać wrzodów na żołądku. Obawiam się, że stres ma o wiele więcej skutków negatywnych, niż pozytywnych. O ile je w ogóle ma :?:

hasta

[quote="Karzełek"]Obawiam się, że stres ma o wiele więcej skutków negatywnych, niż pozytywnych. O ile je w ogóle ma [/quote]

Jest też coś takiego jak stres pozytywny :D
Stres powoduje że potrafimy dokonać prawdziwych wyczynów. W pewnych sytuacjach jest wręcz niezbedny. Zbyt długo utrzymujące się pobudzenie prowadzi do nerwowości, niezadowolenia, frustracji i wyczerpania. Odpowiednia dawka stresu jest odpowiedzialna za takie odczucia jak entuzjazm, motywacja, stymulacja i mobilizacja wysiłków :)

Karzełek

No, ale zapewne to nie ten pozytywny stres powoduje u Ciebie utratę wagi :roll: I po co sobie tak organizm niszczyć :?:

hasta

[quote="Karzełek"]I po co sobie tak organizm niszczyć[/quote]

ja się wcale o mój stres nie prosze :wink:

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum